Bubbels

16-06-2021

Dit heeft niets met de bubbels uit het coronatijdperk te maken, het is ervóór geschreven en Bubbels is een bijnaam. Het is een boekje met grappige kortverhaaltjes over Maxiem en Josefien. Vertel in het eerste leerjaar een mop en de kinderen lachen zoals Josefien op de cover!

Verhaaltje voor het slapengaan.

Bubbels ligt in bed en papa vertelt een verhaal. Zijn eigen vader, Bubbels' grootvader, had een klompvoet. Dat is een voet die niet goed gegroeid is toen de baby nog in de buik van de moeder zat. Daardoor staat die krom, een beetje zoals een golfstok. Je kan er niet goed op lopen. Maar opa had een moto en daarmee ging hij keihard vooruit! Je merkte dan helemaal niets meer van die klompvoet.

Op een keer deed opa zelfs mee aan een grote wedstrijd in de woestijn: Parijs-Dakar! Hij geraakte een beetje uit koers. En toen kwam hij uit aan de Kilimanjaro, die grote berg in Afrika. Daar stond een chimpansee die een ritje achterop de moto van opa wou maken. Je weet misschien dat chimpansees erg sterk zijn, zeker wanneer ze kwaad zijn? Opa deed dus maar wat hem gevraagd werd en hij reed rond de Kilimanjaro met de chimpansee achterop. Maar toen ze terug kwamen, stond daar nog een chimpansee te wachten. En je kan al raden wat die wou! En daarna stond er weer één. Opa bleef maar rondjes rijden rond de Kilimanjaro.Tot heel de familie en alle vrienden chimpansees tevreden waren. En zo kwam het dat opa Parijs-Dakar niet gewonnen heeft.

Mama komt nog een knuffel geven en dan valt Bubbels snel in slaap. Hij is erg trots op zijn grootvader, al heeft hij hem nooit gekend en had hij een klompvoet. En ook al heeft hij nooit wedstrijden gewonnen.

Carlos en Fernando.

De volgende morgen aan het ontbijt, leest papa de krant op de iPad. "Homo-flamingo's krijgen eindelijk gezin", ziet Bubbels in vette letters staan wanneer hij zich over de iPad buigt. Met een mond vol boterham, wringt hij zich op papa's schoot. Hij leest mee over twee mannetjesflamingo's in een natuurpark die op mekaar verliefd zijn. Zoals je misschien weet kunnen twee mannetjes onmogelijk samen kinderen krijgen. Alleen vrouwtjes leggen eieren. Toch wouden Carlos en Fernando dolgraag een echt gezinnetje met een klein flamingootje om voor te zorgen. Ze probeerden steeds maar een ei uit een ander nest te stelen. Maar dat lukte niet. Toen, op een dag, wilde een van de andere koppels in het park hun kuiken niet hebben. De verzorgers stopten de babyflamingo terug in zijn ei en maakten dat weer heel met plakband. Toen legden ze het in het nest van de twee mannetjes. Want hoewel die geen eieren kunnen leggen, hadden ze toch een nest gebouwd. En toen kwam het jong voor de tweede keer uit het ei. Maar dan nu wel bij ouders die heel graag voor hem wouden zorgen!

Bubbels is heel blij voor Carlos en Fernando. Maar hij vindt het ook erg voor het kuiken dat zijn echte ouders niet voor hem wouden zorgen.

Papa legt uit dat het ook bij dieren voorkomt dat ouders hun kinderen niet willen. Ze verstoten ze dan. Soms komt dat doordat de jongen ziek of zwak zijn. Zieke dieren overleven toch niet in het wild. Het zou dus niet verstandig zijn van de ouders om hun zieke kinderen te verzorgen. Zelfs een gezonde baby heeft het al niet gemakkelijk. En soms hebben dieren het gewoon niet in zich om mama of papa te zijn.

Er belt iemand. Dat moet Josefien zijn! Bubbels veegt zijn mond schoon, grijpt zijn boekentas en spurt het huis uit. "Josephieieieieieiene!!", gilt hij. Hij botst tegen een klein meisje met twee blonde staartjes op. Bubbels vindt dat Josefien ook alles moet weten over Carlos en Fernando.

Naar school.

Josefien en Bubbels gaan altijd samen naar school. Het is drie kilometer stappen en ze doen er wel een uur over. Ze komen immers altijd zoveel interessante dingen tegen onderweg. Zoals bijvoorbeeld mooie vlinders, stenen of paddenstoelen. Maar ze gaan graag want de meester kan erg goed vertellen. Vandaag vertelt hij over vijfhonderd jaar geleden. De mensen wisten toen niet dat alle sterren en planeten om de zon draaien. Ze dachten dat het hele heelal om de aarde draaide. En mensen die dat niet geloofden moesten de gevangenis in!

"Meester!!", zegt Bubbels: "Papa zegt dat de aarde vroeger plat was. En toen de aarde rond werd, begonnen alle vier hoeken zich om te plooien naar mekaar toe. Omdat de mensen toen schrik hadden om ervan af te vallen, klampten ze zich aan mekaar vast en trokken mekaars haren uit. Want papa zegt dat de mensen vroeger allemaal overal veel meer haar hadden."

De meester vindt de uitleg van papa erg grappig. Volgens hem dachten de mensen vroeger inderdaad dat de aarde plat was. Maar dat is nog langer dan vijfhonderd jaar geleden! Ze dachten dat je ervan af kon vallen als je te dicht bij de rand kwam. Maar dat was niet echt zo. De aarde is altijd rond geweest. Het klopt ook wel dat de mensen vroeger een pels hadden. Gelukkig maar want het was toen veel kouder op aarde.

...